Dýňový koláč

By admin|Srpen 11, 2016|Recepty|

VEKNAROCNOST430MINUTDOBA PECENI

pokusTento koláč jsem poprvé pekla na letní posezení s mými milými kamarádkami a jejich dětmi.
Protože je dýňová polévka u nás moc oblíbená, ale na piknik se moc nehodí, rozhodla jsem se udělat z dýně sladký dezert. A tak jsme si díky inspiraci od Margit Slimákové v letním horku všechny pochutnaly.  Koláč bez čokoládové polevy taky značně zaujal i našeho kojence 🙂

Na kakaové těsto:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku vroucí vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 1 bílý jogurt
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1,5 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku

Na dýňový krém:

  • 1 zakysaná smetana
  • 2 hrnky dýně Hokkaido pokrájené na kostičky
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku hladké mouky

Na čokoládovou polevu:

  • 250g vysokoprocentní hořké čokolády (min. 60%)
  • 50g másla
  • 100g smetany na šlehání
  • cukr moučka dle chuti

Dýni jsem pokrájela na kostičky a v hrnci s trochou vody povařila do změknutí (cca 15-20min).

Do misky jsem nasypala vločky, zalila je půl hrnkem vroucí vody a pod pokličkou nechala asi čtvrt hodiny odstát. Mezitím jsem vymazala pekáč máslem a vysypala moukou.

Na kakaové těsto jsem vyšlehala vejce s cukrem. Přidala jsem mouku, jogurt, kakao, kypřící prášek a odstáté ovesné vločky. Kakaové těsto jsem nalila do pekáče a dala péct na 170 ºC na cca 10 min.
Dýni po uvaření jsem rozmixovala tyčovým mixérem a nechala vychladnout. Vyšlehala jsem vejce s cukrem, přidala mouku, zakysanou smetanu a rozmixovanou dýni. Vzniklou oranžovou hmotu jsem rozetřela po trochu upečeném kakaovém základu. Vše dala znovu zapéct. Celkový čas pečení je asi 1h až 1,5h.
Dýňové těsto je hotové, když začne zlátnout jinak je stále vláčné a jako cheesecake dotuhne až v lednici. Takže si nemusíte jako já při prvním pečení rvát vlasy, když vyndáte z trouby koláč politý dýňovou omáčkou. Po pár hodinách v lednici vše bude vypadat jak má 🙂

aaaZbývalo už jen dodělat čokoládovou polevu. Do velkého hrnce jsem si dala vařit trochu vody, do menšího hrnce jsem nalámala čokoládu s máslem. Po tom co se mi čokoláda ve vodní lázni roztekla, zjemnila jsem ji smetanou a dosladila cukrem. Pak stačilo už jen nalít teplou polevu na koláč, rozetřít stěrkou a nechat v lednici ztuhnout a rozležet. Asi nejsložitější částí celého procesu bylo nechat koláč dotuhnout a během ochutnávání ho nesníst ostatním 🙂

Dobrou chuť!

 

Share this Post: