Čočkové karbanátky

By admin|Listopad 19, 2016|Recepty|

porce5 vek08 45minut

 

 

 

 

Čočkové karbanátky byly dnes moje premiéra, ale jsou tak jednoduché a výborné, že se o recept ráda podělím. Použila jsem červenou čočku, která se nemusí máčet a je za rychle uvařená, ale fungovat bude jistě i s klasickou, jen je doba máčení a vaření pak delší.
Červená čočka, bílý jogurt a zakysaná smetana jsou vhodné pro děti od 8. měsíce. Dětem, které nerady jedí větší kousky, můžeme místo placek nabídnout jednoduše jen čočku s pošťouchaným bramborem a vařeným mletým masem z ověřeného zdroje. Po zavední mléčných příkrmů je možno podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, z kterého připravujeme dospělým omáčku. Při podávání placek dětem mladším 1. roku je vhodné vynechat v jejich porci bílek.

Co budeme potřebovat:

  • 250 g – Červené čočky
  • 250 g – Mix hovězího a vepřového masa
  • 1 ks – Vejce
  • 6 lžic – Polohrubé mouky ( použila jsem 2 lžíce špaldové a 4 lžíce pšeničné)
  • ½ hrnku – Strouhanky (nebo jemně mletých ovesných vloček)
  • ½ lžičky – Koření Garam Masala
  • ½ lžičky – Drceného kmínu
  • 1 lžička – Dijonské hořčice
  • 3 stroužky – Prolisovaného česneku
  • 1 ks – Střední nadrobno pokrájená cibule
  • Sůl
  • Pepř

Uvařila jsem si čočku. Slila ji a vymačkala vodu. Po tom, co trochu zchladla, jsem k ní přimíchala mleté maso, vejce, mouku, strouhanku a drcený kmín. Odebrala jsem porci pro batole a do zbytku přidala dospělým hořčici, česnek, kari, cibuli, sůl a pepř. Karbanátky jsem dělala na pánvi s trochou oleje a pro jistotu pak ještě všechny na závěr dala na 7 min do trouby na 190 °C, aby bylo maso dobře propečené.

Táta nám mezi tím připravil ke karbanátkům jogurtovou omáčku:

Jogurtová omáčka:

  • 5 pol. lžic  – Kysané smetany
  • 3 pol. lžíce – Řeckého jogurtu (10% tuk.)společně do hmoždíře dáme a rozdrtíme:
  • 1 lžička – Sušený zázvor
  • 1 lžička – Kopr
  • 1/2 lžičky – Oregano
  • 1/3 lžičky – Rozmarýn
  • 1/3 lžičky – Fenykl
    nasypeme do misky s jogurtem a kysanou smetanou a do hmoždíře dáme:
  • 1 lžíce – Olivového oleje
  • 1 stroužek – Česnek
  • 1/2 lžičky – Sůl (podle chuti)
    a rozdrtíme.

Přidáme do misky k ostatním surovinám a poctivě promícháme.

Čočkové karbanátky s jogurtovou omáčkou jsme podávali s bramborami a byly na první pokus vynikající. Tak ať se povedou i u vás!

 

 

Share this Post: