Pečené vepřové s jogurtem a kořenovou zeleninou

By admin|Leden 24, 2017|Recepty|

PORCEvek0860minutNAROCNOST3

 

16142332_10206283617049184_4625666456717084046_n

Kdysi před lety jsem vytvářela zdravější pomazánku z kořenové zeleniny, která nikomu nechutnala. Když jsem jí ale potřela vepřové maso, vzniklo něco naprosto geniálního. Recept je neuvěřitelně rychlý a jednoduchý a tak jsem dnes téměř veškerou přípravu zvládla s Kubou v pokojíčku u stavebnice.

Co budeme potřebovat:

  • 750 g – Libových vepřových řízků
  • 200 g – Mrkve
  • 200 g – Celeru
  • 1 ks – Malý bílý jogurt
  • 1/2 kelímku – Zakysané smetany
  • 2 lžíce – Majonézy (pro dospělé)
  • olivový olej na potření masa
  • Sůl
  • Pepř
  • Oregano

Základní recept:

Mrkev i celer oloupeme a nastrouháme na jemno, smícháme s jogurtem, smetanou a majonézou. Dochutíme pepřem, solí a přidáme cca 1/2 čajové lžičky oregana. Omyté maso vložíme do pekáčku, osolíme a zlehka potřeme olivovým olejem. Navrch každého plátku rozprostřeme jogurtovou směs a dáme zapéct do trouby na 190 ºC na cca 45 min, tak aby maso bylo úplně měkké. Jako vhodná přiloha jsou brambory.

Upravené mimiverze:16174852_10206283616969182_4557494706819031043_n
Pro malé děti je libové vepřové vhodné spíše později po zavedení lépe stravitelného masa.
Nejmenším dětem můžeme podat pouze kořenovou zeleninu s bramborem ( pozor celer je vhodný až od roka). Nesolenou zeleninu můžeme dát zapéct do plecháčku zvlášť.
Např. 1/2 mrkve + 1/2 petržele + 1 malý brambor + čajová lžička olivového oleje a podlít vodou. Pečeme na 190 ºC. Pozor bude hotový dříve než dospělácká porce!

Po zavedení jogurtu (cca 8. měsíc) můžeme přidat jogurt, kolem jednoho roka i zakysanou smetanu a vepřové maso. Postupně s citem i koření. Konzistenci přizpůsobíme dítěti, tak aby se mu jídlo dobře jedlo. Dobrou chuť!

16114212_10206283617009183_4319613148394806637_n

Share this Post: